Så Spelas Rugby.

 

Spelet Rugby

“Football is a gentle game for rough men, while rugby is a rough game for gentlemen…” “Spelet för alla storlekar”

Rugby är en sport som förenar styrka, kondition, snabbhet med stora delar teknik. Det spelas normalt med 15 man på plan men även 10- eller 7-mannavarianter existerar. Rugby spelas på en gräsplan stor som en fotbollsplan med två H-formade mål (Se vidare under rubriken Rugbyplanen i menyn).

 

Spelets mål

Det går ut på att göra så många poäng som möjligt. Poängen kan man få dels genom att göra ett så kallat försök som ger 5 poäng och utförs genom att man springer med bollen över motståndarens kortsida och där lägger ned den så nära mitten av kortsidan som möjligt. När bollen är nedlagd får det lag som gjort försöket även utföra en målspark, där bollen flyttas ut vinkelrätt från kortsidan så långt som sparkaren önskar för att få fullgod vinkel att sparka in bollen över ribban och mellan stolparna. Lyckas han får laget 2 poäng. Ett fullt utnyttjat försök ger alltså 7 poäng.

Det går även att få poäng genom att sparka in bollen över ribban mellan stolparna under spel. Detta görs genom en så kallad droppspark då bollen måste nudda marken innan den sparkas. Lyckas den får laget 3 poäng. Det går också att få 3 poäng genom att sparka in bollen mellan stolparna över ribban på en straffspark – då bollen har placerats på marken för spark. Laget som fått straffsparken kan även välja att sätta bollen i spel för att då kanske skaffa sig läge för att göra ett försök. Straff kan dömas varsomhelst på planen.

 

Spelet

Det är tillåtet att bära och sparka bollen men passningar får endast ske bakåt, så fort en spelare är framför bollen är han offside och kommer då att få en straff emot sig. Det är tillåtet att tackla bollhållaren från axlarna och neråt, dock ej med benen men gärna på benen.

 

Klungor

Typiskt för rugby är de så kallade klungor som bildas efter avblåsningar och kan liknas vid en tekning i ishockey men med 18 spelare direkt inblandade. 8 spelare från varje lag tar tag i varandra (binder ihop) och går sedan emot varandra. En man i det laget som har fått “klungan” dömd till sig sätter sedan in bollen i den tunnel som bildas av de två lagen. Bollen går sedan ut på baksidan av klungan för att sen kunna spelas ut i backlinjen i laget som vann bollen från klungan.

 

regler_planen

 

Spelarnas namn och nummer

Varje spelare har sin uppgift – och sitt specifika nummer.

1 – Loosehead prop, pelare

2 – Hooker, kratsare

3 – Tighthead prop, pelare

4 – Lock, andraled

5 – Lock, andraled

6 – Flanker

7 – Flanker

8 – Nr 8

9 – Scrumhalf, klunghalv

10 – flyhalf, uthalv

11 – Winger, ytter

12 – 1:e center

13 – 2:e center

 

Rugbyplanen

Precis som i fotboll har alla linjer sin betydelse, men i rugby finns det betydligt fler linjer att hålla reda på.

Bilden nedan går igenom både linjernas betydelse och lite grundläggande regler.

Back to Top